Copilărie într-un cuib de cuc

            Şcoala noastră a beneficiat de un  grant în valoare totală de 15000 de lei din partea Fundaţiei Soros, prin intermediul “Cendrului Educaţia 2000+”, pentru derularea unui proiect sugestiv intitulat “Copilărie într-un cuib de cuc”.

             Grupul ţintă a fost constituit dintr-un număr de 40 de elevi ai şcolii, elevi cu care s-au realizat mai multe activităţi pe durata a opt luni, începând din luna martie, 2011.

             Proiectul a avut ca scop îmbunătăţirea rezultatelor la învăţătură pentru copiii din grupul ţintă, iar pentru aceasta, activităţile eligibile ale proiectului au fost legate de programe de remediere, excursii, cercuri de lectură.

             Tot în cadrul acestui proiect s-a realizat o revistă, o pagină wiki, elevii di grupul ţintă participând la şcoala de vară organizată în luna iulie.

             De unde a venit ideea acestui titlu? Pentru mine, în calitate de cadru didactic şi părinte în egală măsură, copilăria este cea mai frumoasă, mai plină de soare şi de veselie vârstă. Frumos spune Saint Exupery că „toţi oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte.” Cuibul este acel loc minunat, primitor, călduros, plăcut, în care aripa ocrotitoare a părinţilor îi face pe pui să le crească aripi. Se ştie însă că această pasăre solitare, cucul, nu-şi face cuib şu nu cloceşte ouă. De aceea, ideea acestui titlu a venit tocmai pentru a sugera faptul că trebuie să avem cea mai mare grijă de singura moştenire şi singura avere care ne va asigura viitorul ca naţie: copiii noştri. De felul cum cresc ei, de felul cum îi pregătim pentru mâine, noi, părinţii de acasă şi de la şcoală depinde felul cum ne vom petrece anii vârstei a treia. Aşadar, ne dorim ca acest proiect să aducă măcar o rază de bucurie în rândul unora dintre elevii şcolii, chiar dacă ne-am fi dorit ca acest număr să fie mai mare. Şi ne mai dorim ca ei să înveţe să preţuiască ceea ce părinţii lor se străduiesc să le ofere: dragoste, de departe sau de acasă, bucuria unei familii, indiferent de situaţia ei şi sentimentul că sunt iubiţi, indiferent de orice.

          Rodica Zimbru, coordonator de proiect